Barnsteenketting


Misschien lees je dit stuk nu, ’s nachts, terwijl je naar een nieuwe oplossing aan het zoeken bent voor ‘het leed dat tandjes heet’? Blijf dan zeker hangen want het zou zomaar kunnen dat ik de oplossing voor je hebt.

Het krijgen van tandjes kan een hoop ellende met zich mee brengen, spuitluiers, kwijlen en vooral veel huilen! Als ik op google ‘zere tandjes baby’ invoer, krijg ik als eerste het masseren van het tandvlees. Ik weet niet of jij dat al geprobeerd hebt, maar dat is niet altijd net zo makkelijk als het klinkt. Bij het eerste tandje gaat dat misschien nog, maar als je net zo’n piranha hebt als mijn dochter is je volgende zoekopdracht: ‘hoe moet ik zelf mijn vinger hechten’.

Er zijn verschillende soorten bijtringen te koop, bijvoorbeeld degene die je kunt koelen in je koelkast, en ook diverse smeersel worden aanbevolen op google. Let op met deze smeerseltjes, want die mogen niet te vaak gebruikt worden en kunnen niet in combinatie met andere eventuele geneesmiddelen. Daarnaast is niet altijd duidelijk aangegeven welke stoffen er in zitten.

Ook ik heb nachten wakker gelegen, of liever gezegd: gezeten. Met een kind op schoot en ondertussen op zoek naar iets dat wel werkt, want op elke site lees je weer iets anders.

Bij Wessel kenden we alleen bovenstaande tips. Met 4 maanden kwamen de eerste tandjes al en zeker het doorkomen van zijn kiezen was pittig. Het smeren van een gel had niet mijn voorkeur, ik gebruik liever geen medicijnen als het niet noodzakelijk is. We gingen dus voor een rode ‘bijtkrab’. Bijtkrab? (Nee, dat is geen nieuwe uitvinding, het is gewoon een bijtring die gekoeld kan worden in de vorm van een krab.) Dat ding ging overal mee naar toe, maar oohh wat kwijlde hij verschrikkelijk daardoor. Ik kon er de hele dag met een dweil achteraan lopen, bij wijze van spreken.

Gelukkig had ik inmiddels een draagdoek en die bood wel wat verlichting, dicht bij mama waren die tandjes toch net iets minder erg.

Oké, nummer twee was op komst en (zoals je misschien al in eerdere blogs gelezen hebt) ik ging me meer verdiepen in andere manieren van opvoeden en verzorgen. Zo rolde ik langzaam de wereld in van alternatieve geneeswijze / antroposofie en leerde ik de barnsteenketting kennen.

Naast het feit dat ik de kettingen stuk voor stuk erg mooi vond, wilde ik ook ervaren wat het deed. In dit geval dacht ik: Baat het niet? Het schaadt ook niet. Wat een verschil met Wessel! Kim kreeg bijna fluitend haar tanden en kiezen en kwijlde aanzienlijk minder. Ze heeft inmiddels haar complete melkgebit, sterker nog: ze kan ieder moment beginnen met wisselen!  Ze draagt haar ketting echter nog regelmatig, vooral in nieuwe situaties die ze spannend vind of als ze even niet zo lekker in haar velletje zit. Ze noemt het dan ook haar beschermketting.
 

Het blijft natuurlijk gissen of ze de tandjes-periode anders heeft ervaren door het dragen van de ketting of omdat het gewoon een ander kind is. Mijn nieuwsgierigheid was wel gewekt, dus ik wilde het zelf ook eens testen. Nou heb ik al mijn tanden en kiezen al, dus daar kon ik het niet meer bij testen. Ik heb wel altijd last van zeebenen als we met de boot weggaan, zou het …? Op een stralende zaterdagochtend knoopte ik de ketting van Wessel om mijn pols en daar gingen we: heerlijk een dagje weg met de boot. En wat denk je? Geen last meer van deinen wanneer ik weer voet aan wal zette. Iedere keer dat we gingen varen deed ik hem netjes om en ik heb nooit meer last van zeebenen gehad!



 

Maar wat is Barnsteen nou eigenlijk?

Barnsteen (ook wel amber genoemd) blijft iets fascinerends. Barnsteen voelt warm aan, terwijl een steen juist koud aanvoelt. Gooi je het in het vuur, dan brandt barsteen harder dan steenkool en geeft een scherpe geur af. In tegenstelling tot stenen, kan in barnsteen stukjes insecten of planten zitten. De verklaring voor dit alles is dat barsteen geen steen is maar hars. Deze eeuwenoude hars (afkomstig van naaldbomen) is bij het ouder worden steeds harder geworden en soms werden daar insecten, torretjes, zaadjes of plantjes bij opgesloten. Als de hars helemaal is versteend noemen we het pas barnsteen.


 

        Wat is de kracht van barnsteen?

Barnsteen is een natuurlijke pijnstiller en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Wanneer barnsteen opwarmt tot lichaamstemperatuur begint het barnsteenzuur te verdampen en dat houdt ontstekingsreacties tegen. Barnsteen heeft een geneeskrachtige werking. In de oudheid werd barnsteen, vooral barnsteenzuur, zelfs gebruikt in de farmacologie. De Romeinen gebruikte het als middel tegen nierstenen, reuma, urineproblemen en keelpijn.

In Nederland wordt het dragen van barnsteen langzaam maar zeker steeds bekender, maar in landen om ons heen (zoals de Baltische Staten, maar ook Duitsland, Oostenrijk en andere landen in Europa) is het dragen van een barnsteenketting bij kinderen de gewoonste zaak van de wereld. Barnsteenkettinkjes zijn daar in de apotheek te koop en worden door verloskundigen aanbevolen.

 

En wat nu?

Misschien denk je nu: Oké leuk al deze informatie, maar waarom zou ik mijn kind een barsteen sieraad omdoen?

Jouw baby gaat in een heel korte tijd veel veranderen, groeit, krijgt tandjes, leert eten, gaat woordjes zeggen, leert lopen … noem maar op. Het is prachtig om ze te zien groeien, maar dat kan ook nog wel eens voor klachten zorgen. Ik noemde al eerder de uitdrukking: ‘het leed dat tandjes heet’. Een barnsteenketting zou pijnstillend kunnen werken. De aanraking van barsteen met de huid van het kind zorgt ervoor dat er (door de warmte van de huid) oliën worden afgegeven die barnsteenzuur bevatten. Dit zuur zou verlichtend werken en ontstekingen remmen, je zou het zuur dus als een soort natuurlijke paracetamol kunnen zien. Hierdoor zou je kindje minder last hebben van doorkomende tanden en kiezen en minder kunnen gaan kwijlen.

 

Maar waar zou het nog meer voor helpen naast tandjes leed?

  • Het helpt negatieve energie en pijn omzetten in positieve energie
  • Stimuleert stabiliteit, vrolijkheid en creativiteit
  • Helpt bij het aangaan van nieuwe ervaringen zoals bijvoorbeeld school
  • Werkt pijnstillend bij groeipijn
  • Verlicht klachten bij luchtwegproblemen, zoals astma en verkoudheid
  • Helpt tegen eczeem

 

Hoe maak je het sieraad schoon?

Barnsteen is een mineraal en daarom niet geschikt om met een harde borstel schoon te maken. Wil je de ketting toch schoonmaken? Dit kan het beste met een zachte, vochtige of droge doek. Je kunt de ketting ook even onder de koude kraan houden. Gebruik geen chemicaliën, parfum of alcohol om de ketting te reinigen, hierdoor kunnen de steentjes aangetast worden. Ook langere tijd in water weg zetten wordt niet aangeraden. Na verloop van tijd kunnen de steentjes krasjes krijgen en kunnen er zelfs steentjes los laten. Het loslaten van een steentje zou betekenen dat hij zijn kracht heeft verloren.

 

De vraag blijft natuurlijk werkt een barnsteensieraad?

Wetenschappelijk is niet bewezen dat barnsteen helpt, maar dat is met veel alternatieve (genees)middelen het geval. Behalve dat het een mooi sieraad is om te dragen, lees je veel goede ervaringen op internet. Ook mijn ervaring is positief en ook van mijn klanten krijg ik veel positieve feedback. Het enige wat ik kan zeggen is: probeer het zelf en ervaar het.


 

Is een ketting gevaarlijk?                 

Een terechte vraag, de ketting moet natuurlijk niet te strak zitten, maar hij mag ook niet te lang zijn. De algemene richtlijn over de grootte van de ketting is:

3 maanden tot 2 jaar: 33 cm (bij ons de baby-peuter kettingen)

2 jaar tot 6 jaar         : 36 tot 38 cm (bij ons de kind kettingen)

Door het gebruik van de juiste lengte kan je kindje er niet op bijten en is het minder geneigd om ermee te spelen. De ketting mag ook niet gedragen worden als de baby slaapt of als het kind niet onder toezicht is van een volwassene. Bij ons zijn de kralen per stuk geknoopt, wanneer het snoer breekt (als er krachtige druk op komt te staan) zullen de kralen dus niet los springen.

 

LET OP!

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de veiligheid van kettingen onderzocht. De NVWA stelt dat de kettingen voor baby’s gevaar kunnen opleveren tijdens het gebruik. In het geval dat een kraal splijt en in de mond van een baby terecht komt, kan dat gevaarlijk zijn*. Ze vinden deze kettingen niet geschikt voor baby’s en adviseren ze alleen te gebruiken als je kind drie jaar of ouder is.

 

*Wanneer je ons advies opvolgt en de baby de ketting alleen onder toezicht laat dragen, wordt dit risico beperkt tot een minimum. Er wordt nog wel eens gedacht dat een Barnsteenketting bedoeld is als bijtring: dat is het zeker niet!




Inschrijven voor de nieuwsbrief



Aanmelden

Over ons

Wij zijn er voor je vanaf de eerste vieze luier, helpen je in periode "waneer mag hij eindelijk naar de basisschool", helpen die friemelhandjes bezig te houden tot dat ze bijna te oud zijn om te knutselen maar dit stiekem toch nog graag samen aan tafel doen. Mis je iets of wil je net wat anders, stuur dan gerust een mailtje.

Contact

Natuurlijk Manon 
Putterweg 46
3851 GD Ermelo
info@natuurlijkmanon.nl
+316(0)23462751

Powered by CCV Shop software webshop