Na de geboorte van je kindje komt het moment dat de navelstreng doorgeknipt wordt, vaak wordt dit door de vader gedaan. Onderzoek heeft aangetoond dat het niet direct afnavelen (zoals het doorknippen ook wel genoemd wordt) in het belang is van je kind. Bij de geboorte heeft je kind namelijk ‘maar’ 70% van zijn bloed in zijn lichaam, de overige 30% zit nog in de placenta en de navelstreng. Bij premature baby’s is het percentage bloed in het lichaam nog minder. Door het uitstellen van het knipmoment (en daarmee het uit laten kloppen van de navelstreng) heeft hij meer bloed en zal daardoor in de eerste dagen ook minder afvallen. Je kindje zou ook minder stress ervaren bij het later doorknippen. In de navelstreng bevindt zich het gelei van Wharton, deze zwelt na de bevalling op en zorgt dat de bloedvaten worden afgesloten, hierdoor heb je minder kans op nabloedingen
Maar als dat knippen dan eindelijk zo ver is hoe bind je de navelstreng dan af? Er zijn verschillende methodes voor, die ik hierna even toelicht. Bij de bevalling van mijn kinderen kende ik alleen nog maar de blauwe klem die standaard in je kraampakket geleverd wordt. Onze oudste werd in het ziekenhuis geboren en heeft deze klem nooit gehad. Onze jongste wel, zo’n klein popje met voor mijn gevoel een reuze klem op haar buik. Ik vond het maar een onding en soms ook best spannend of hij niet klem kwam te zitten, ze had ook nog eens een hele dikke navelstreng, waardoor het lang duurde voor deze eraf viel. Daarom ben ik na haar geboorte op zoek gegaan naar alternatieven, iets wat meer baby-, maar vooral ook mama-vriendelijk is en zo kwam ik uit bij de gehaakte navelveter en later ook bij de
steriel verpakte veter.
Gehaakte navelveters wordt doorgaans gemaakt van 100% katoen en heeft aan het einde een lief vormpje zoals een hartje, bloemetje of strikje. Als deze niet steriel is, kun je bij de verloskundige vragen of ze hem in de autoclaaf willen leggen. Daarnaast heb je de steriele veter die gemaakt is van 100% gebleekt katoen. De veter is een mooi alternatief op de klem en geeft minder irritatie bij je kindje. Wel wordt aangeraden om er twee te kopen i.v.m. eventueel breken van de navelveter. Controleer altijd van tevoren of je verloskundige ervaring heeft met een navelveter en of ze deze zou willen gebruiken. Bij het niet juist knopen van de veter, kan er een bloeding ontstaan, echter als een navelklem niet juist geplaatst wordt kan dit ook.
Cord ring
In opmars is nu de cord-ring ook wel navelring genoemd, hier zijn veel verloskundigen erg over te spreken. De cord-ring wordt gemaakt van natuurrubber en is een heel klein ringetje dat om de navelstreng geschoven word. Het grote voordeel is dat (omdat hij zo klein is) hij niet achter kleding of een luier kan blijft haken en de kans op ontstekingen is kleiner. De cord-ring is bijna gewichtloos en goed schoon en droog te houden.
Er zijn ook nog andere alternatieven, zoals bijvoorbeeld de lotusbevalling, waarbij de navelstreng niet doorgeknipt word en de placenta bij je kindje blijft tot het navelstompje afvalt. Je kunt er ook voor kiezen om de navelstreng door te branden. Hierbij wordt d.m.v. kaarsen de navelstreng doorgebrand. Dit duurt ongeveer 10 minuten en wordt vaak door iemand gedaan die een belangrijke rol heeft bij de bevalling, zoals de moeder, vader, opa, oma, broer, zus en/of doula.
Een hoop keuzes, welke methode heeft jouw voorkeur?
Nog even in het kort:
Navelklem:
Wij zijn er voor je vanaf de eerste vieze luier, helpen je in periode "waneer mag hij eindelijk naar de basisschool", helpen die friemelhandjes bezig te houden tot dat ze bijna te oud zijn om te knutselen maar dit stiekem toch nog graag samen aan tafel doen. Mis je iets of wil je net wat anders, stuur dan gerust een mailtje.
Natuurlijk Manon
Putterweg 46
3851 GD Ermelo
info@natuurlijkmanon.nl
+316(0)23462751
Powered by CCV Shop software webshop