Smaken verschillen

Wessel is te vroeg (prematuur) geboren en het eerste jaar belandden we in een medische mallemolen. We hadden vertrouwen in de deskundigheid van het personeel bij het consultatiebureau en volgden hun adviezen strikt op. Toen ons verteld werd dat we bij Wessel met vier maanden met hapjes moesten beginnen, omdat hij anders meer kans zou hebben om ook nog allergieën ontwikkelen, schrokken wij daar van. Ik vond het zelf wel erg vroeg, want we waren nog maar net van het voeden met de sonde over gegaan op volledig live borstvoeding geven. We wachtten dus toch nog een maand, zodat wij vier maanden na zijn uitgerekende datum aanhielden.

Na vijf maanden begon de ellende, want wélk potje kies je dan? De keuze is reuze! Heb je ze trouwens zelf wel eens geproefd? Het fruit gaat nog wel, al smaken al die potjes vaak hetzelfde, maar de groente is helemaal niet meer te herkennen. We gingen het dus zelf maken, kleine porties tegelijk invriezen, veel gezonder en smaakvoller. Maar ja, dan vergat ik zijn portie uit de vriezer te halen en als Wessel honger had wilde hij NU eten. Toch maar een potje uit de kast trekken dan, maar zo snel als het erin ging, kwam het er ook weer uit. Geloof me het is een hele klus om spinazie uit je witte bankhoezen te krijgen (ik hoor je denken: een witte bank met kinderen is ook niet zo handig. Dat leerden wij ook op de harde manier). Nog steeds is Wessel een moeilijke eter en hij wil zelden nieuwe smaken proeven.

Wat is de Rapley-methode?

Zoals met meer dingen ging ik me bij Kim meer inlezen en ontdekte ik de Rapley-methode. In het heel kort komt het hier op neer: je begint met 6 maanden met het aanbieden van vast voedsel, zoals bijvoorbeeld een stronkje broccoli i.p.v. gepureerd eten. Dat leek me wel wat! Het voordeel is dat:

  • je niet apart hoeft te koken,
  • ze gezellig aan tafel mee kunnen eten,
  • jij je eten ook warm kunt eten (want je hoeft je kindje niet te voeren),
  • ze spelenderwijs verschillende vormen en texturen ontdekken
  • en zelf kunnen aangeven hoeveel ze willen eten.

Of het door de Rapley-methode komt zullen we nooit zeker weten, maar Kim lust veel meer dan Wessel en is ook altijd nieuwsgierig naar nieuwe smaken.

In het begin krijgen ze nog weinig binnen en zullen ze er vooral mee spelen en smeren, wees dus voorbereid op een smeerboel. Je kunt een slab met opvangbak nemen en bijvoorbeeld een stuk tafelzeil op de grond rond de kinderstoel leggen. Wees niet bang dat je kindje te weinig binnen krijgt, het eerste jaar zijn het nog oefenhapje, borstvoeding (of flesvoeding) blijft de hoofdvoeding. Wanneer je kindje nog geen tandjes heeft is dat geen probleem, het tandvlees is hard genoeg om te kunnen kauwen. De belangrijkste voorwaarde voor de Rapley-methode is dat je kindje zelfstandig kan zitten (eventueel met een klein beetje hulp). Wij vonden de Ikea kinderstoel echt ideaal hiervoor, ze zitten goed rechtop, het blad is groot genoeg en hij is gemakkelijk schoon te maken na het eten. Wij boden het eten dan ook rechtstreeks op het blad aan, want hoe leuk dat kinderbordje ook is, het belandde met goed gooiwerk meters bij haar stoel vandaan.

Stikt mijn kindje daar niet in?

Nu even een serieus stuk. Een baby van 6 maanden heeft nog niet de mogelijkheid om voedsel direct in het achterste deel van zijn mond te stoppen. Hierdoor is de kans op verslikken minimaal, maar het gebeurt soms wel. Baby’s hebben een goed kokhalsreflex (uit bescherming) waardoor ze regelmatig enge gezichten kunnen trekken en enorm moeten kokhalzen. Dat is juist goed! Zo werken ze het eten dat te groot is er zelf weer uit. Zolang ze zelf kokhalzen komt het goed. De eerste keer dat dit bij Kim gebeurde schrok ik me natuurlijk kapot, je weet dat het een keer komt, maar je schrikt toch! Je moet wel letten op het soort voedsel, zachte ronde fruitsoorten vervormen en kunnen de luchtpijp afsluiten, wat fataal kan zijn. Denk daarbij vooral aan druiven en cherrytomaatjes. Snijd deze daarom altijd in vieren. Knakworst leidt het vaakst tot een dodelijke verstikking bij kinderen omdat een plakje knakworst dezelfde diameter heeft als een luchtpijp. Om problemen te voorkomen moet je knakworst in de lengte doorsnijden en daarna in hapklare stukjes van een centimeter verdelen.

Hoe pak je het aan?                   

Eet samen me je baby aan tafel en voed hem niet apart. Zo ziet je baby wat jullie doen en aapt het na.

Geef het eten in handzame stukjes zoals schijfjes, reepjes of bijvoorbeeld stronkje zoals broccoli.

Als je borstvoeding geeft, kun je gewoon doorgaan, dit blijft de hoofdvoedselbron. Langzaam zal je kindje meer voedsel binnen krijgen en minder melk drinken. Ook bij flesvoeding (kunstvoeding) kun je de rapley-methode introduceren dan wordt wel geadviseerd om je kindje tussendoor wat anders te drinken te geven, zoals bv. gewoon water.


 

Gebruik het voedsel introductieschema als leidraad, zodat je weet welke groenten- en fruitsoorten je het beste kunt gebruiken om met de Rapley-methode te beginnen.
Download het schema als .pdf
Wellicht ten overvloede, maar voedsel met toegevoegde suikers en zout is niet gezond voor kinderen.

 

Voor- en nadelen nog even op een rijtje           

Het voordeel van de Rapley-methode is, dat:

  • je kind zelf de hoeveelheid en het tempo van het eten bepaald
  • het goed is voor de ontwikkeling van de mondmotoriek
  • je kind verschillende smaken leert kennen
  • je kind later meer soorten voedsel lust
  • je ondertussen zelf kunt eten
  • niet apart hoeft te koken
  • je kind minder kans heeft op overgewicht
  • het goed is voor de ontwikkeling van de grove en fijne motoriek

 

Het nadeel van de Rapley-methode is, dat:

  • het een kliederboel kan worden
  • je kindje zich kan verslikken
  • je geen schattige babyfoto hebt van de eerste keer voeren



Inschrijven voor de nieuwsbrief



Aanmelden

Over ons

Wij zijn er voor je vanaf de eerste vieze luier, helpen je in periode "waneer mag hij eindelijk naar de basisschool", helpen die friemelhandjes bezig te houden tot dat ze bijna te oud zijn om te knutselen maar dit stiekem toch nog graag samen aan tafel doen. Mis je iets of wil je net wat anders, stuur dan gerust een mailtje.

Contact

Natuurlijk Manon 
Putterweg 46
3851 GD Ermelo
info@natuurlijkmanon.nl
+316(0)23462751

Powered by CCV Shop software webshop